סערה: נחשפה תמונה של הרבי בילדותו באוקראינה? • פולמוס
לרגל י"א ניסן - יום הולדתו של הרבי מלך המשיח, צוות אתר 'לחלוחית גאולתית' מגיש תצלום לא ידוע ואיכותי המובא כאן בבלעדיות שנחשף לאחרונה ומחולל סערה, מאחר שעלתה לגביו השערה שייתכן ומדובר בתואר פני הרבי נשיא דורנו בילדותו בגיל עשר בראשית שנת תרע"ב (נוסף לתמונה המפורסמת בימים שקדמו ליום הולדתו השלישי), בעיירה יקטרינוסלב (כיום דניפרו) שבאוקראינה • האם אכן זוהי תמונתו של הרבי? מהם הצדדים בפולמוס הנרחב? האם ההוכחות לאמינות התמונה זוייפו בכוונת מכוון? והאם יש קצה חוט לפיתרון התעלומה המסקרנת? • יודעים פרטים נוספים על התמונה? נשמח שתוסיפו בתגובות לכתבה • לסיפור המלא ולתמונות הנדירות
•••
לרגל י"א ניסן - יום הולדתו של הרבי מלך המשיח, צוות אתר 'לחלוחית גאולתית' מגיש תצלום לא ידוע ואיכותי המובא כאן בבלעדיות שנחשף לאחרונה ומחולל סערה, מאחר שעלתה לגביו השערה שייתכן ומדובר בתואר פני הרבי נשיא דורנו בילדותו בגיל עשר בראשית שנת תרע"ב (נוסף לתמונה המפורסמת בימים שקדמו ליום הולדתו השלישי), בעיירה יקטרינוסלב (כיום דניפרו) שבאוקראינה.
• הפולמוס •
בתצלום נראה ילד צעיר, בגיל 9-10. קומתו גבוהה ויציבה ומבנה גופו רזה. מצחו גבוה ורחב ופניו מביעות רצינות ואיפוק. הרבי לבוש מקטורן כהה מעל חולצה בהירה בעלת צווארון רחב, ועל ראשו קסקט. מכנסיו קצרים ומגיעים עד ברכיו, ולרגליו גרביים ארוכים ונעליים גבוהות. בידו השמאלית הוא אוחז כמה ספרי לימוד, בדרך ללימודו ב'חדר' אצל המלמד ר' שניאור זלמן וילנקין.
יש שטענו שקיים דמיון בולט בין התצלום שלפנינו למראהו של הרבי בתמונתו קודם יום הולדתו השלישי, בימים שקדמו לתספורת ('אפשערניש') שלו. בשתי התמונות ניכרים מצחו הגבוה והרחב, הבעת פניו הרצינית ומבטו החודר. כמו כן, בשתי התמונות ניתן להבחין בגבה ימנית ארוכה ובגבה שמאלית קטועה באמצעה.
חושף התצלום טוען שהתמונה שלפנינו צולמה בידי מר טוביה שלונסקי, בן למשפחת חסידי חב"ד מקרמנצ'וג. במשך מספר שנים התגוררו משפחת שלונסקי ומשפחת שניאורסון בעיר יקטרינוסלב, בשתי דירות סמוכות זו לזו, בקומת קרקע של אותו בית, כאשר רק 'פרוזדור הפריד, או יותר נכון, קישר בינינו'. לשכנות הייתה אף קרבה משפחתית, שהובילו לידידות עמוקה בין שתי המשפחות - הן ביקרו זה בביתו של זה ולעיתים אף חגגו יחד את החגים. האימהות היו יוצאות יחד לקניות והילדים שיחקו בחצר; הבנים אף למדו באותו ה'חדר' אצל אותו המלמד - החסיד ר' שניאור זלמן וילנקין.
התצלום נלקח כנראה בסמיכות למקום מגוריה הראשון של משפחת שניאורסון ביקטרינוסלב, תרס"ח-תרע"ג, ברחוב אלכסנדרסקיה, פינת רחוב בולניצ'ניה. לתצלום ישנם שני עותקים - אחד ניתן מאת גיסתו הרבנית חנה גוראריה, והשני ניתן מאת אחייניתו הרבנית מינא גוראריה.
מצורפים שני אישורים. אישור (פתק בכתב-יד, באנגלית), חתום בעברית בידי גיסתו הרבנית חנה גוראריה (תרנ"ט-תשנ"א), בתו הבכורה של הרבי הריי"צ: 'אני מעניקה במתנה.. תצלום של גיסי [הרבי מליובאוויטש] בגיל תשע וחצי. הוא צולם ביקטרינוסלב על ידי שכנו ובן דודו של גיסי, אביו של אברהם שלונסקי [טוביה שלונסקי]. גיסי [הרבי] היה בדרכו ל'חדר'. אחותי [הרבנית חיה מושקא] העניקה לי את התצלום בשעה שפינתה את דירת חמותה [הרבנית חנה, אשת ר' לוי יצחק שניאורסון, אמו של הרבי]'. האישור מתוארך - י"ד חשוון תש"נ.
אישור נוסף מאת אחייניתו של הרבי, הרבנית מינא גוראריה (אשת ר' שלום בער גוראריה): 'תצלום מדירתה של חנה שניאורסון. התצלום ניתן לי על ידי דודתי מנישואין מוסיא [הרבנית חיה מושקא]. דודו של בארי [הרבי מליובאוויטש] בגיל תשע, זמן קצר לפני יום הולדתו העשירי' (האישור מודפס על פתק במכונת כתיבה ומוצמד אל גב אחד משני העותקים של התצלום).
ישנם רבים שטוענים שהתצלום מזוייף לחלוטין, ואינו דמותו של הרבי כלל, הן מפני שהאדם שמהווה את מקור התמונות זייף כמה וכמה חפצים וכדומה מרבותינו נשיאנו למכירה פומבית, והוכח כמה פעמים שאינם שייכים כלל לאלו שמשייכם וכו', והן מפני שבאישור התצלום במכתב שמתוארך לשנת תשנ"א, מודפס בסופו מספר טלפון ('972') שהומצא רק בשנת תשנ"ח..
נוסף לכך, הרבנית חנה כתבה בזכרונותיה שאין ברשותה תמונה מהרבי בשנות ילדותו. מאוחר יותר היא קיבלה את תמונת הרבי מלפני התספורת, מקרובת משפחה בארץ (ששלחה לה את התמונה בזמנו). עניין זה מעלה תמיהה האם באמת לרבנית חנה גוראריה היתה תמונה של הרבי בילדותו, בעוד שלאמו של הרבי לא היה?!..
ככל הנראה קיימות טענות נוספות להפרכת קשר התמונה לנשיא דורנו. מערכת האתר תשמח לתגובות בכתבה על הנושא.
• תיאור דמותו של הרבי בילדותו •
בזכרונותיה של אמו הרבנית חנה שניאורסון, היא מתארת את מראה הרבי בגיל בר מצוה: 'ילד רזה, בעל פנים עדינות ומלאות-השראה, כאלה שנתקלים בהן לעיתים רחוקות מאוד'.
קובץ 'רשימת זכרונות', חוברת לג, עמוד 14.
בכתבה תחת הכותרת 'ורדינה שלונסקי: הרבי - זכרונות ילדות', מתארת בת דודתו המלחינה והפסנתרנית ורדינה שלונסקי, הצעירה מבין ששת ילדיה של משפחת שלונסקי, את דמותו של 'מנדלה' - הבכור בשלושת ילדי משפחת שניאורסון, כפי שהוא נחקק בזכרונה באותם הימים: 'אני זוכרת אותו כנער שתקן בעל מצח גבוה, פנים רציניות ועיניים מאירות, מבריקות. אנחנו הילדים קראנו לו ממקה. לפעמים מנדלה. היום הוא הרבי מלובביץ'.
הם [ר' לוי יצחק והרבנית חנה] היו כל כך יפים, אסטתיים, מוסיקליים וטהורים. ממש טהורים. חנה היתה אשה יפה מאוד, תמיד התלבשה בהידור, היא אהבה חברה. ר' לוי'ק היה איש גדול ונאה, עם זקן מרשים, כמו הרצל. הילדים שלהם, כולם יפים וטהורים. מנדל'ה היה יותר מבוגר ממני, אבל אני זוכרת שהתעניין בכל דבר, ואני זוכרת שהמבוגרים דיברו על העניין שהוא מגלה במדע.
השני, בלקה, מת בגיל צעיר [דובער (בערל), נספה בשואה תש"א]. ליובה, בן הזקונים [ישראל אריה ליב (לייבל)], היה ילד בלתי רגיל, מאוד דומה לאחיו הבכור גם בצורה החיצונית וגם באופי ובנושא ההתעניינות. ביליתי אתו שעות רבות. לפעמים היו האמהות יוצאות יחד לקניות ואותנו, הקטנים, היו שמות יחד בדירה אחת. שיחקנו הרבה ביחד, בגן, בחצר, והיתה איזו שמחה מיוחדת והרגשת שותפות בין הילדים... ר' לוי'ק היה בשבילי ממש משיח. הערצתי אותו.. כשאני חושבת על הרבי מלובביץ, אני חושבת על ממקה, בלקה וליובה ועל הפרוזדור שבו עברו הצלילים, האמונה, ההשפעה ההדדית, הרגשות, ושירה לנצח'.
עיתון 'מעריב' (מתאריך 25 במרץ 1977).
בן נוסף למשפחת שלונסקי, המשורר הנודע אברהם שלונסקי, מתאר גם הוא את ילדותו בעיר יקטרינוסלב, ואת השכנות והידידות עם בני משפחת שניאורסון: 'כמה שנים, והם שנות ילדותי, גרנו בבית אחד עם קרובנו הרב לוי יצחק שניאורסון, רבה של י-ב [יקטרינוסלב], דלת מול דלת. למדתי ב'חדר' אחד עם בנו מנדל (אז קראנו לו 'מאקה' והוא הרבי מליובאוויטש דהיום). הייתי שרוי שעות מרובות בצל קורת ביתו של הרב ונתבשמתי מעולמה והווייתה של החסידות החב"דית; היתה לי זו גירסא דינקותא שלי, עולם ילדותי, והיא נותנת בי אותותיה עד היום, בהתרוצצות הפנימית, באי-השקט בנפשי'.
קובץ 'יקאטרינוסלאב-דנפרופטרובסק', עמוד 84-85.
בזכרונותיו של הרה"ח ר' נחום גולדשמיד, יליד העיר יקטרינוסלב, מתוארת דמותם של הרבי ואחיו בערל ולייבל באותן השנים, בזמן לימודם ב'חדר' של רבי שניאור זלמן וילנקין: 'הרבי מטבעו היה רציני, ורצינות תמידית היתה נסוכה על פניו, ואילו אחיו הבא אחריו - לייבל שמו - היה שובב ['א שטיפער'] והיה מרבה בדברים עם הנפגשים עמו, ובבדיחות וחדידות. הרבי שליט"א היה רציני ושותק יותר'.
שבועון 'כפר חב"ד', גיליון מספר 298.
מר דובער גוראריה מתאר את דמותו הרצינית של הרבי בשנים בהן נלקח התצלום שלפנינו: 'אני לא זוכר אותו משחק. בכלל, הוא היה נחשב ל'ילד פלא'. כולם התפעלו מהכישרונות שלו, אבל האמת היא שיותר מהכישרונות שלו התפעלו מהרצינות שלו. על הפנים שלו הייתה תמיד רצינות מיוחדת. כובד ראש כזה שאתה לא רואה אפילו אצל אנשים מבוגרים. לא רק המבוגרים הבחינו בזה, אלא גם אנחנו, הילדים. הוא תמיד הצטייר בעינינו, הילדים, כמישהו וכמשהו מיוחד'.
שבועון 'כפר חב"ד', גיליון 485.
לא פולמוס ולא נעליים.
השבמחקמדובר בזייפן ידוע בשם שמעון דויטש שזייף עשרות פריטים בשם חנה גוראריה.
די כבר להתייחס אליו כל פעם מחדש.