מהם עשרת המנהגים שיש לעשות ביום ההולדת?
מערכת אתר 'לחלוחית גאולתית' מגישה את עשרת מנהגי יום ההולדת, שייסד הרבי מלך המשיח בשנת תשמ"ח, בקשר ליום הולדתה של הרבנית חיה מושקא נשמתה עדן בכ"ה אדר. הרבי התבטא בפתיחת 'מבצע יום הולדת', שמנהגי יום ההולדת מיועדים עבור אלו 'הרוצים בכך לזכותה ולעילוי נשמתה' (ספר 'התוועדויות' תשמ"ח חלק ג' עמוד 160) • לכל מנהגי יום ההולדת
•••
מנהגי יום הולדת
א. לעלות לתורה ביום השבת שלפני יום ההולדת, וכשיום ההולדת חל ביום הקריאה - גם ביום ההולדת עצמו.
ב. להוסיף בנתינת הצדקה לפני תפלת שחרית ומנחה, וכשיום ההולדת חל בשבת או ביום טוב - ליתן בערב שבת או יום טוב (ומה טוב - גם לאחריו).
ג. להוסיף בתפילה – בכוונת התפילה, התבוננות בגדלות הא-ל וכו', וכן באמירת (ספר) תהילים (על כל פנים - ספר אחד).
ד. ללמוד המזמור תהילים החדש שמתחיל לומר ביום ההולדת [1] - בהתאם למספר שנותיו [2].
ה. להוסיף שיעור נוסף בתורת הנגלה ובתורת החסידות - נוסף על השיעורים הקבועים, שלושת השיעורים בחומש תהילים ותניא השווים לכל נפש, ושיעור היומי ברמב"ם.
ו. ללמוד מאמר חסידות [3] בעל פה (כולו או חלקו), ולחזור אותו בחבורה (ברבים) ביום ההולדת עצמו, או בהזדמנות הקרובה, ובפרט ביום השבת קודש שלאחריו (בזמן סעודה שלישית).
ז. להוסיף בפעולה על הזולת - הפצת התורה והמעיינות חוצה, מתוך אהבת ישראל.
ח. להתבודד ולהעלות זכרונותיו [4] ולהתבונן בהם, והצריכים תיקון ותשובה ישוב ויתקנם, כלומר, להתבונן באופן הנהגתו בשנה שעברה, ולקבל החלטות טובות לשנה החדשה.
ט. לקבל על עצמו זהירות נוספת או הידור נוסף בעניין פרטי (לפי ערכו, כמובן) [5], כמו בראש השנה [6].
י. לערוך התוועדות של שמחה עם בני ביתו, חבריו וידידיו - שבח והודיה לקדוש ברוך הוא (ובאם אפשר - לברך 'שהחיינו' על פרי חדש או בגד חדש), מתוך שמחה של תורה ושמחה של מצווה [7].
הערות
* המנהגים שמובאים כאן נלקטו מספר 'היום יום' י"א ניסן, ספר המנהגים חב"ד עמוד 81, ספר 'אגרות קודש' הרבי שליט"א חלק ו'; אגרות: א'תקמח. א'תתנח. ח"ז: א'תתצט. א'תתקכט. ב'כב. ב'סו. ב'צז. ב'קטז. ב'קמו. ב'רי. ב'רכו. ועוד.
____________
[1] נוסף על המנהג 'ללמוד בכל ראש חודש.. מהקאפיטל בתהילים שהוא מסומן במספר שנות חייו.. פסוק אחד.. ואם הוא מרובה בפסוקים אזי לומדים שניים או יותר.. ואם הקאפיטל מחזיק פחות מי"ב פסוקים.. אזי כופלים.. באופן שיעלה כמספר חדשי השנה' (ספר 'אגרות קודש' הרבי הריי"צ חלק ה', אגרת א'שלט).
[2] 'יחידות' לחתני בר-מצוה - ראה ליקוטי שיחות חלק כ' עמוד 578. חלק כ"ו עמוד 347. ועוד.
[3] במקום שלבו חפץ, אבל, אדעתיה דנפשיה - ספר 'אגרות קודש' הרבי שליט"א חלק ז' אגרת ב'צז.
[4] 'לצייר במחשבתו אחת היחידות מה ששאל ומה שענו לו ואחר כך ללמוד מתורתו' - ספר 'אגרות קודש' הרבי שליט"א חלק ז' אגרת ב'רכו.
[5] 'ויש להתחיל בזה בהוספת שיעור בדא"ח [=בחסידות]' - ספר 'אגרות קודש' הרבי שליט"א חלק ז' אגרת ב'סו.
[6] 'ידוע אשר מהנכון לקבל איזה זהירות נוספת בראש השנה, ויש ללמוד מזה גם כן על ראש השנה הפרטי דכל אחד, היינו יום ההולדת, שאז מתחלת שנה חדשה הפרטית' (ראה שיחת 'אחרון של פסח' תשמ"ח הערה 33) - ספר 'אגרות קודש' הרבי שליט"א חלק ז' אגרת ב'סו.
[7] שיחות: כ"ה אדר, אחרון של פסח (ועוד) ה'תשמ"ח.
תגובות
הוסף רשומת תגובה
*רק תגובות מתאימות יתפרסמו לפי החלטת הנהלת האתר